Απεντόμωση για Έντομα Τροφίμων.

Στα σπίτια,εκτός από τον παρασιτισμό των τροφίμων είναι ενοχλητικά γιατί συχνά περπατάνε ή πετάνε σε όλους τους χώρους.Σχεδόν όλα τα τρόφιμα, όπως και οι τροφές των κατοικιδίων είναι πολύ πιθανό να μολυνθούμε από κάποιο έντομο ή άλλο παράσιτο.Σιτηρά,ρύζια,φασόλια, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα αποτελούν άριστη τροφή για έντομα κυρίως από τις τάξεις των κολεοπτέρων και λεπιδοπτέρων.Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός από το πλάνο καταπολέμησης(ψεκασμός, παγίδες, κ.α) είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν όλα τα μολυσμένα προϊόντα και να καθαριστούν σχολαστικά τα υπολείμματα τροφίμων από συρτάρια και ντουλάπια.Η καταπολέμηση των εντόμων τροφίμων ξεκινά με εξονυχιστική εξέταση σε όλα τα πιθανά σημεία προσβολής,ώστε να προσδιορίσουμε για ποιο ακριβώς είδος πρόκειται και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έκταση του προβλήματος. 
ΕΝΤΟΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

.Lasioderma serricorne  (Coleoptera, Ptinidae) Σκαθάρι του καπνού.

Το σκαθάρι του καπνού έχει μήκος 2-3mm και το χρώμα του είναι καφέ.Τα σκαθάρια μπορούν να πετάξουν και δεν τρέφονται ως ακμαία.Οι προνύμφες είναι ιδιαίτερα δραστήριες, κινούνται πάνω και ορύσσουν στοές μέσα στο προϊόν.Κατά κύριο λόγο προσβάλλει τον καπνό.Δύναται να τραφεί όμως με πολλά είδη σπόρων και καρπών κλπ. 



.Sitophilus oryzae (Coleoptera, Curculionidae) σκαθάρι του ρυζιού.
Τα ενήλικα έχουν μήκος3–4,6mm και διαθέτουν μακριά προβοσκίδα.Το χρώμα τους είναι καφέ/μαύρο.Κύρια τροφή τους είναι το ρύζι,αλλά συχνά απαντώνται και σε σιτάρι ή άλλους καρπούς κλπ.


.Plodia interpunctella (Lepidoptera – pyralidae) Σκώρος τροφίμων.
Ο σκώρος των τροφίμων μπορεί να τραφεί με σχεδόν οποιοδήποτε τρόφιμο υπάρχει μέσα στο σπίτι μας.Το ακμαίο Φτάνει σε μήκος μέχρι1cm και το χρώμα του είναι μια μίξη αποχρώσεων του γκρι και του καφέ.Βρίσκεται σε άλευρα αλλά και σε βοτανικές συλλογές,σοκολάτα,όσπρια και ξηρούς καρπούς.Οι σκόροι τροφίμων ανήκουν στην τάξη των Λεπιδόπτερων.Ο σκόρος τροφίμων δεν είναι ένα μοναδικό έντομο,υπάρχουν πολλά είδη που μοιάζουν μεταξύ τους αλλά διαφέρουν μεταξύ τους σε μορφολογία,βιολογία και τα είδη που προσβάλλουν και τρέφονται.


.Acanthoscelides obtectus (Coleoptera–Bruchidae) Βρούχος.
Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος 3-5mm.Το χρώμα τους είναι από ανοιχτό ως σκούρο καφέ,με ανοιχτόχρωμες κηλίδες ή βούλες κατά μήκος όλου του σώματός τους. Προσβάλλουν κυρίως φασόλια και συχνά η προσβολή ξεκινά από τον αγρό και συνεχίζεται στο στάδιο της αποθήκευσης των καρπών.


.Τρογόδερμα των σπόρων (Trogoderma granarium)

Το τέλειο έχει μήκος 2-3χιλιοστά,σχήμα ωοειδές, χρώμα ανοιχτοκαστανό. Έλυτρα μονόχρωμα ή σχεδόν.

Η προνύμφη:3-6 χιλιοστά. χρώμα ανοιχτοκαστανό με τις μεσοτμηματικές μεμβράνες υποκίτρινες.Μακρές και λεπτές κιτρινωπές τρίχες εκφύονται σχεδόν καθέτως στο σώμα της,ενώ στο πίσω μέρος της σχηματίζουν αραιό θύσσανο.

Το τέλειο δεν τρέφεται.Οι προνύμφες μπορεί να έχουν μακρά διάπαυση σε ρωγμές ή σχισμές των αποθηκών χωρίς τροφή ή νύμφωση, επί διάστημα μέχρι 8 ετών.            Η διάπαυση διακόπτεται όταν οι συνθήκες γίνουν ευνοϊκές (ξηροθερμικές).Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 21-44°C με άριστη τους 35°C.Πολλαπλασιάζεται στη μάζα των σωρών των προϊόντων χωρίς η προσβολή να είναι εξωτερικώς εμφανής.

Αντίθετα με τα υπόλοιπα Dermestidae,τρέφεται αποκλειστικώς με φυτικές ύλες και είναι καταστρεπτικό για τα αποθηκευμένα σιτηρά. Επίσης ελαιώδεις σπόρους και πλακούντες κλπ. 

Για την απαλλαγή από το Τρογόδερμα των σπόρων σε φυτικές ύλες,τα αποθηκευμένα σιτηρά και σε ελαιώδεις σπόρους και πλακούντες,χρειάζεται να γίνει απεντόμωση του προσβεβλημένου χώρου. 






.Stegobium paniceum(Σκαθάρι αλεύρων ή Ψείρα του ψωμιού). 

Stegobium paniceum είναι ένα έντομο που μοιάζει με το Lasioderma αλλά είναι ελαφρά πιο φαρδύ. Επιπλέον,τα έλυτρα του είναι ραβδωτά,ενώ το κεφάλι του δεν σχηματίζει ορθή γωνία με 
το υπόλοιπο σώμα.Έχει μήκοςπερίπου 2,5 mm και το σώμα καλύπτεται από λεπτές τρίχες.
Επίσης,το έντομο συχνάζει σε σπόρους,προϊόντα σπορών,ξερά φρούτα,παλαιά βιβλία,μπαχαρικά, καρυδόψυχα, και κυρίως σε αρτοσκευάσματα ή ζουμάριζα κλπ. 
Τα όρια θερμοκρασίας που επιτρέπουν την ανάπτυξη του είναι μεταξύ 15-34 βαθμούς C και με minimum, με σχετική υγρασία 35%.





.Rhyzopertha dominica(Σκαθάρι ρυζιού,σιταριού,αλεύρου). 

Θεωρείται από τα πιο κοινά έντομα - εχθρόυς σε αποθηκευμένο ρύζι και
σιτάρι στην Ελλάδα.Προσβάλλει
επίσης και άλλους σπόρους όπως κριθάρι,καλαμπόκι αλλά και  μπισκότα
και άλλα προϊόντα αλεύρου. 






.Tribolium castaneum(Κόκκινο σκαθάρι των αλεύρων). 
Το κόκκινο σκαθάρι του αλεύρου βρίσκεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι παράσιτο αποθηκευμένου καλαμποκιού και μιας ποικιλίας αποθηκευμένων προϊόντων. Τόσο τα ενήλικα τρέφονται εσωτερικά με σπόρους αραβοσίτου. 







.Ορυζαέφιλος(Oryzaephilus surinamensis) 
Πριονωτός κάνθαρος σιτηρών(σκαθάρι). 
Το διωνυμικό όνομα του είδους,που σημαίνει «λάτρης του ρυζιού από το Σουρινάμ», επινοήθηκε από τον Carl Linnaeus,ο οποίος έλαβε δείγματα του σκαθαριού από το Σουρινάμ.Είναι επίσης γνωστό ως σκαθάρι
της βύνης,των σιτηρών και των προϊόντων δημητριακών,καθώς και της σοκολάτας,των ναρκωτικών και του καπνού . 





  • Σκαθάρι Σιτηρών(Cryptolestes ferrugineus). 

Βρίσκονται σε αμυλούχα προϊόντα, αλλά και σε αποξηραμένα φρούτα.Πρόκειται για δευτερεύοντα είδη,δηλαδή βρίσκονται συνήθως σε ήδη προσβεβλημένα ή επεξεργασμένα προϊόντα και για αυτό οι προνύμφες τους βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος των προϊόντων.Προτιμούν προϊόντα και χώρους με υψηλή υγρασία.


Το Acarus siro(Ακάρεα Τροφίμων). 

Το Acarus siro είναι  παράσιτο από τα Ακάρεα Τροφίμων,  από τα πιο κοινά που συναντάμε σε υποθηκευμένα προϊόντα και ιδιαίτερα σε τυρί, άλευρα δημητριακών καθώς και σε αγωγούς σκουπιδιών και σε οικοδομές.

Acarus Siro.Τα Ακάρεα Τροφίμων είναι 0,2- 0,5 χιλιοστά σε μήκος, με ένα λαμπερό, απαλό, κρέμα-άσπρο σώμα.Οι γνάθοι και τα πόδια είναι χρώματος κίτρινο έως καφέ, ανάλογα με το τι τρώει τα ακάρεα.

Κυρίαρχη πηγή τροφής του άκαρι είναι το αλεύρι, και άλλα προϊόντα δημητριακών,τυρί,σανό, και αποξηραμένα φρούτα.Μερικοί συγγραφείς αναφέρουν ότι μύκητες που αναπτύσσονται στην τροφοδοσία επίσης καταναλώνονται από αυτά τα ακάρεα.





.Liposcelis bostrychophila

Είναι γνωστό σχεδόν παγκοσμίως ως κοινό παράσιτο των αποθηκευμένων προϊόντων. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα δημητριακά. Αυτό το έντομο έχει μήκος περίπου 1 χιλιοστό (0,039ίντσες),καφέ χρώματος και χωρίς φτερά.Τα θηλυκά αυτού του είδους συχνά υφίστανται παρθενογένεση και οι πληθυσμοί αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από θηλυκά.Ένα αρσενικό δείγμα σημειώθηκε μόλις το 2002 και λίγα χρόνια αργότερα,βρέθηκε ένα άλλο σεξουαλικά αναπαραγόμενο στέλεχος.






.Tenebroides mauritanicus

(Σκαθάρι των σπόρων). 

Τα τέλεια έντομα του Tenebrioides mauritanicus και οι προνύμφες είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο. Επιζούν για αρκετές εβδομάδες σε θερμοκρασίες 9 βαθμούς C

Tenebrioides mauritanicus Tenebrio molitor L. και Tenebrio obscurus F. , Col.-Tenebrionidae.
Τα δύο είδη αυτά, που η βιολογία τους είναι περίπου η ίδια, συχνά ζουν σε σκοτεινά μέρη αλευρόμυλων ή αποθηκών με αμυλώδη προϊόντα (φρυγανιές, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα,πίτουρα.Το τέλειο του Τ. molitor έχει γενικό χρωματισμό σώματος καστανοκόκκινο.Ενώ το Γ. obscurus, μαύρο ματ. Το τελευταίο, φέρει στη βάση του πρόνωτου ένα οριζόντιο “βύθισμα”.





Καλέστε μας να δρομολογήσουμε το ραντεβού σας στο📱6986833709.
📨Entomologosgr@gmail.com 
Υπ.Εφαρμογών:Γρηγόρης Βλάχος.

Περιοχές Εξυπηρέτησης Πελάτων:

Πειραιάς,Νίκαια,Κορυδαλλός,Αγ.Ι.Ρέντης,
Κερατσίνι,Δραπετσώνα,Πέραμα & γύρω περιοχές.
Αιγάλεω,Αγ.Βαρβάρα,Χαϊδάρι(Δάσος),

Περιστέρι,Ίλιον,Πετρούπολη,Καματερό & γύρω περιοχές.

Νέα σημεία εξυπηρέτησης Καλλιθέα,Μοσχάτο,Τάυρος,
Νέα Σμύρνη,Π.Φάληρο.