Απεντόμωση για Έντομα Υγρασίας.

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με έντομα υγρασίας στην οικία ή στην εργασία σας;
  • Μπορούμε να το λύσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.Καλέστε μας να δρομολογήσουμε το ραντεβού σας στο 📱6986833709. 
  • 📨Entomologosgr@gmail.com 
  • Υπ.Εφαρμογών:Γρηγόρης Βλάχος
     Ονίσκοι (μπαλίτσες γουρουνάκια)

Ονίσκοι Ονίσκοι Ονίσκοι

(Μπαλίτσες) 


Λανθασμένα χαρακτηριζόμενα ως τέτοια, τα πασίγνωστα σε όλους μας “έντομα”που γίνονται μπαλίτσες,είναι στην πραγματικότητα χερσαία οστρακόδερμα, συγγενείς των γαρίδων και των καραβίδων.


Δεδομένου πως επιβιώνουν σε υγρά μονάχα περιβάλλοντα, συναντώνται συνήθως σε μέρη σκοτεινά με υψηλή υγρασία,όπως κάτω από φύλλα και πέτρες,αλλά και μέσα στο χώμα.Τρέφονται ως επί το πλείστον με νεκρή οργανική ύλη και περιττώματα. Παίζοντας τον ρόλο του “σκουπιδιάρη”του κήπου,είναι σε γενικές γραμμές ωφέλιμοι, μπορούν όμως ελλείψει τροφής, να στραφούν στις ρίζες των φυτών και τα νεαρά βλαστάρια, προκαλώντας καταστροφές.

Καταπολέμηση:

Οι Ονίσκοι μπορούν να εξοντωθούν με χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ:ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ 

ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΟ  ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ή ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

ΜΕ ΥΠΟΚΑΠΝΙΣΜΟ 

ΧΩΡΟΣ:ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ 


Τα μυριάποδα ή μαύρα σκουλήκια ή σκουλήκια της υγρασίας είναι αρθρόποδα,μαύρου συνήθως χρώματος,που συναντώνται κάτω από νεκρά φύλλα,πέτρες,ξύλα, σκοτεινά μέρη με υγρασία αλλά και μέσα στο χώμα.Ανήκουν στην κατηγορία Diploda.Ζουν αρκετά χρόνια (3-7 έτη) αλλά κάνουν την εμφάνισή τους το Σεπτέμβριο ή σπανιότερα την Άνοιξη.

Τρέφονται με νεκρή φυτική ύλη, συμβάλλοντας, όπως οι γεωσκώληκες,στην διάσπαση και αποδόμησή της μετατρέποντας την σε κομπόστ(αποτελούν ωφέλιμα έντομα). Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, απουσία άλλης τροφής, μπορεί να τραφούν με ζωντανά φυτά. Όταν νιώσουν πως απειλούνται, συστρέφονται και εκκρίνουν μια δυσάρεστη μυρωδιά. Δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα.Δεν είναι βλαβερά για τον άνθρωπο,όμως αν ο πληθυσμός τους σε ένα κήπο αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ή μετά από έντονες νεροποντές κινούνται και έξω από τον κήπο φτάνοντας μέχρι την αυλή και τους τοίχους, υποβαθμίζοντας έτσι το χώρο με την παρουσία τους.Εδώ ανήκει και η γνωστή μας σρανταποδαρούσα.Μετά από βροχοπτώσεις κάνουν την εμφάνισή τους στην προσπάθειά τους να προστατευτούν.

 


Καταπολέμηση:

Η προσβολή από μυριάποδα αντιμετωπίζεται στην πηγή του προβλήματος δηλαδή τον κήπο, χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα μεγάλης διάρκειας δράσης.Συμπληρωματικά γίνονται εφαρμογές και στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, ενώ η ευαισθησία του εντόμου στην αφυδάτωση είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμησή του.Για την αντιμετώπισή τους σε κατοικημένους χώρους, εφαρμόζουμε ψεκασμούς περιμετρικά των χώρων και στους τοίχους στους οποίους εντοπίζονται.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ:ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΟ ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

ΧΩΡΟΣ:ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ

ΣΤΟΧΟΣ:ΜΥΡΙΑΠΟΔΑ


Οικ.Κολλέμβολα (Collembola)

Τι είναι τα Κολλέμβολα(Collembola)Μέχρι πρόσφατα η Collembola θεωρούνταν έντομα.Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τους θεωρούν πλέον ότι ανήκουν στην κατηγορία Insecta. Τις τοποθετούν στην τάξη Entognatha ή σε μια υποκατηγορία Hexopoda. Η σειρά Collembola είναι εν μέρει υδρόβια, με τη συντριπτική πλειονότητα των σχεδόν 700 ειδών της Βόρειας Αμερικής ναCollembola κατοικούν σε υγρούς επίγειους οικοτόπους. Τα είδη που συλλέγονται από υδρόβιους οικοτόπους βρίσκονται συνήθως στην επιφάνεια του νερού και είναι ημιυδρόβια. Waltz και McCafferty (1979) ανέφεραν ότι 96 είδη ελατηρίων είχαν συλλεχθεί τουλάχιστον μία φορά από γλυκά νερά. Παράκτια θαλάσσια ενδιαιτήματα στη Βόρεια Αμερική. Τα περισσότερα από αυτά τα αρχεία πιστεύεται ότι ήταν τυχαία περιστατικά χερσαίων ειδών.

Θεωρούσαν 10 είδη ως ημιυδρόβια και πέντε ως παρόχθια με τάση να διεισδύσουν στην επιφάνεια του νερού. Αυτά τα 15 είδη παρουσίασαν διάφορους βαθμούς προσαρμογής για το ημιυγρό περιβάλλον. Συζητούνται λεπτομερώς από τους Waltz και McCafferty, οι οποίοι επίσης είναι βασικά είδη που πιθανότατα βρίσκονται σε ενδιαιτήματα γλυκού νερού. Τα κλειδιά και οι περιγραφές για όλα τα είδη της Βόρειας Αμερικής Collembola παρέχονται από τους Christianen και Bellinger (1980).

Περιγραφή του Collembola

Τα Collembola είναι μικρά, χωρίς φτερά αρθρόποδα, συνήθως πολύ λιγότερο από 6 mm. Μοιάζουν με έντομα έχοντας ξεχωριστή κεφαλή με ένα ζευγάρι τμηματοποιημένων κεραιών. Θώρακα τριών τμημάτων με τρία ζεύγη ποδιών και τμηματική κοιλιά χωρίς πόδια.

Διαφέρουν από τα έντομα στο ότι έχουν μόνο έξι κοιλιακά τμήματα. Στο ότι τα γνάθια και οι γνάθοι τους κρύβονται από το τοίχωμα της κεφαλής της κάψουλας με την οποία είναι λιωμένο το όριο τους. Έχουν επίσης την κνήμη και τον ταρσό κάθε ποδιού συντηγμένο σε ένα μόνο τμήμα. Εκτός από το μικρότερο μέγεθος και την έλλειψη γεννητικών οργάνων, οι νέοι Collembola μοιάζουν πολύ με τους ενήλικες.

Οι ελατηριωτές ουρές μπορούν εύκολα να αναγνωριστούν από έναν κυλινδρικό κολλοφόρο. Κοιλιακό σωλήνα στο πρώτο κοιλιακό τμήμα και από το γούνα. Ένα μεσοκοιλιακό εξάρτημα στο τέταρτο κοιλιακό τμήμα που υπάρχει στα περισσότερα είδη. Σε όλα αυτά που είναι γνωστό ότι είναι ημιυδατικά. Η φούσκα αποτελείται από ένα βασικό κομμάτι, το μανδύα και δύο βραχίονες. Το βασικό τμήμα κάθε βραχίονα είναι τα πυκνά και το κορυφαίο τμήμα είναι ο βλεννογόνος.

Η φούσκα μπορεί να διπλωθεί προς τα εμπρός κάτω από την κοιλιακή χώρα όπου συγκρατείται στη θέση της από το tenaculum, μια μεσαία κοιλιακή δομή στο τρίτο κοιλιακό τμήμα. Όταν απελευθερώνεται η φούσκα, αναπηδά προς τα πίσω και ωθεί το Collembola αρκετά εκατοστά στον αέρα, εξ ου και το κοινό όνομα «springtail». Στα περισσότερα είδη ημιακουάτων υπάρχει διεύρυνση κάθε βλεννογόνου ή ελασμάτων σε κάθε βλεννογόνο. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη επαφή με την επιφανειακή μεμβράνη, επιτρέποντας στα άτομα να αναπηδούν πιο μακριά όταν βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού.

Οικολογία και η βιολογία του Collembola.

Η οικολογία και η βιολογία του Collembola παραμένουν πολύ ελάχιστα γνωστά. Τα ημιυδατικά είδη συσχετίζονται συχνότεραΠεριγραφή του Collembola με φακούς με γλυκό νερό. Κανένας δεν συμβαίνει στον ωκεανό και οι αναφορές από βιότοπους είναι σπάνιες. Τρέφονται κυρίως με φύκια, υπολείμματα και άλλα οργανικά υλικά στην επιφανειακή μεμβράνη. Μερικοί μπορεί να τρώνε βακτήρια. Οι ενήλικες δεν συνυπάρχουν σαν έντομα.

Αντίθετα, τα αρσενικά αποθέματα καταδιώκονται ή αδέσποτα σπερματοφόρα, τα οποία μαζεύονται από τα θηλυκά συνήθως δεν εμπλέκεται επαφή μεταξύ των δύο φύλων. Τα αυγά τοποθετούνται σε υγρούς βιότοπους. Σε τουλάχιστον ένα είδος τοποθετούνται κάτω από την επιφάνεια του νερού και οι νέοι εκκολαφθέντες νέοι είναι πραγματικά υδρόβιοι, αλλά μόλις περάσουν από την επιφανειακή μεμβράνη και έρθουν σε επαφή με τον αέρα παραμένουν ημιυδατικοί.

Βιολογικός κύκλος

Τα αυγά εκκολάπτονται συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες, με εξαίρεση εκείνα που κάνουν διάπαυση κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή σε περιόδους ξηρότητας. Οι νέοι φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μέσα σε λίγες εβδομάδες και λιώνουν από τρεις έως επτά φορές. Σε ορισμένα είδη, οι νέοι μπορεί να εμφανίσουν διάπαυση. Οι περισσότεροι ενήλικες ζουν από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, και σε αντίθεση με τα έντομα, συνεχίζουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, με περισσότερα από πενήντα να αναφέρονται για ένα είδος.

Ορισμένα είδη είναι ψυχρά και μπορεί να είναι ενεργά σε θερμοκρασίες κοντά στο πάγωμα. Ωστόσο, τα περισσότερα είδη διαχειμάζουν όπως τα αυγά που διασπώνται.
Λόγω της δυνατότητάς τους, το Collembola είναι συχνά δύσκολο να συλληφθεί. Τα ημιαχρώδη είδη μπορούν να συλλεχθούν ευκολότερα, αναγκάζοντάς τα να πηδήξουν σε ένα λευκό τηγάνι που περιέχει είτε 95% αλκοόλ με 3% παγετώδες οξικό οξύ, ή νερό με απορρυπαντικό για να αποτρέψουν το άλμα από το ταψί. Πλωτές κολλώδεις παγίδες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη σύλληψή τους. Οι Christiansen και Bellinger (1980) προτείνουν 70-95% ισοπροπανόλη ή 80-95% αιθανόλη για συντήρηση, με 1-2% γλυκερίνη προστιθέμενη για την αποφυγή τυχαίας αποξήρανσης.Τα Collembola δεν δημιουργούν προβλήματα υγείας στον άνθρωπο.Είναι πολύ αντιαισθητικά στο σπίτι. Είναι δύσκολο στην καταπολέμηση.Χρειάζονται επαναλαμβανομένες εφαρμογές απεντόμωσης.



ΕΦΑΡΜΟΓΗ:ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΟ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

ΧΩΡΟΣ:ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ

ΣΤΟΧΟΣ:ΟΙΚ.ΚΟΛΛΕΜΒΟΛΑ


Κρυπτοφάγος(Cryptophagus) 

Ο Κρυπτοφάγος είναι πιο κοινά σε προϊόντα που είναι υγρά και μουχλιασμένα.Τα σκαθάρια μπορούν να μεταδώσουν σπόρια μυκήτων στα προϊόντα, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μούχλας. Αυτά τα σκαθάρια έχουν πεπλατυσμένο και ωοειδές σχήμα και έχουν γενικά μήκος 2 έως 3 χιλιοστά. Είναι κοκκινωπά έως σκούρα καφέ, μερικές φορές με κιτρινωπά σχέδια στην ελύτρα . Ο θώρακας είναι συχνά σμιλεμένος με δόντια, γωνίες ή άλλες προεξοχές. Κάποια είναι τριχωτά. Η προνύμφη είναι συνήθως κιτρινο-καφέ και κυλινδρική αλλά πεπλατυσμένη, με ορατά πόδια. [2]



Ορισμένα είδη θεωρούνται παράσιτα όταν κατοικούν σε αποθήκες σιτηρών , αλεύρι , ψωμί , αποξηραμένα φρούτα και άλλα προϊόντα, ωστόσο, τα σκαθάρια τρέφονται με μύκητες που αναπτύσσονται στο προϊόν διατροφής και όχι στο ίδιο το προϊόν.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ:ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΟ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΕ ΤΡΟΦΟΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

ΧΩΡΟΣ:ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ

ΣΤΟΧΟΣ:ΚΡΥΠΤΟΦΑΓΟΣ



ΑρπακτικάΑκάρεα(Ακάρεα Υγρασίας- Μούχλας). 


Αυτοί οι εισβολείς είναι επιθετικά ‘‘Αρπακτικά ακάρεα’’, των οικογενειών που ανήκουν στις Parasitiformes. Πολλά από αυτά είδη είναι παρασιτικά , ( περίπου τα μισά από τα 10.000 γνωστά είδη στην υπόταξη Mesostigmata }, πολλά όμως δεν είναι παρασιτικά αλλά είναι σε ‘‘ελεύθερη διαβίωση’’ και δρουν ως ‘‘επιθετικοί εισβολείς’’ , ζουν σχετικά μόνιμα υπό συνθήκες με υψηλή υγρασία, πολλά δε από αυτά μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε δείγμα υγρού εδάφους, χαλιά με υγρασία- μούχλα, μύκητες , φωλιές της οικιακής σκόνης, αλλά και σε δείγμα υγρού τοίχου, έδαφος με σκουπίδια, σαπισμένα ξύλα, κοπριά κλπ.Υπάρχουν πάνω από 12.000 περιγραφόμενα είδη Parasitiformes, με συνολική εκτίμηση να είναι μεταξύ 100.000 και 200.000 είδη, μια οικογένεια ακάρεων τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του συνόλου που περιγράφονται ως Mesostigmata , χρησιμοποιείται δε με μεγάλη επιτυχία και για βιολογικό έλεγχο

προσέλκυση των ‘‘αρπακτικών ακάρεων’’ στα σπίτια μας, δημιουργεί ένα οικολογικό αντιστάθμισμα απέναντι στα βιοκτόνα.

Αν και έχουν δημοσιευθεί πολλά άρθρα για τα ‘‘αρπακτικά ακάρεα’’ ως οι νέοι εισβολείς στα σπίτια μας, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν, ότι αυτό το φαινόμενο, είναι ένα οικολογικό αντιστάθμισμα απέναντι στα βιοκτόνα ,αφού χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην φυτική παράγωγη, για βιολογικό έλεγχο.Η εσωτερική μούχλα μπορεί να βρεθεί ουσιαστικά σε οποιοδήποτε περιβάλλον ή εποχή. Αναφέρεται σε πολλαπλούς τύπους, με τους πιο κοινούς να περιλαμβάνουν μια πρασινωπή-μαύρη μορφή . Μπορεί να βρεθεί στις επιφάνειες με υψηλή περιεκτικότητα σε κυτταρίνη, όπως το ξύλο, σκληρό υλικό από πεπιεσμένες ίνες, γυψοσανίδα, χαρτί, σκόνη, χνούδια, άλλα και σε χαλιά, σε ταπετσαρία σαλονιού η στρώματος.

Οι περισσότεροι μύκητες αναπτύσσονται εκεί όπου η υγρασία και η θερμοκρασία είναι επαρκής για να καταναλώνουν οργανική ύλη διασπώντας βιομηχανικά υλικά κτιρίων, ώστε να γίνονται παθογόνοι για τον άνθρωπο και τα ζώα. Πολλά είδη μπορεί παράγουν βιοδραστικές ενώσεις που ονομάζονται μυκοτοξίνες , ουσίες που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων , όπως τα αλκαλοειδή και πολυκετίδια, τοξικά για τον άνθρωπο και τα ζώα.



Οι καταναλωτές δεν πρέπει να πανικοβάλλονται αλλά ούτε να χρησιμοποιούν βιοκτόνα η όποια δραστική ουσία για να τα εξοντώσουν. Η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων πρέπει να αντιμετωπίζεται με ηρεμία , συμβουλευτική ενημέρωση και διάγνωση.

Η μούχλα προσελκύει τα “αρπακτικά ακάρεα” στα σπίτια μας. 



ΕΦΑΡΜΟΓΗ:ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΟ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

ΜΕ ΥΠΟΚΑΠΝΙΣΜΟ

ΧΩΡΟΣ:ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ

ΣΤΟΧΟΣ:ΑΚΑΡΕΑ ΥΓΡΑΣΙΑΣ


Ασημόψαρο

Αγαπάει την υγρασία για αυτό συνήθως θα το συναντήσουμε σε υπόγεια, αποθήκες, σοφίτες και μπάνια. Αν δεν αντιμετωπίσουμε το ψαράκι γρήγορα αυτό θα καταστρέψει χαλιά, ρούχα, βιβλία, κόλλες, ταπετσαρία, χρώμα, χαρτιά, φωτογραφίες, υφάσματα, λινά, μεταξωτά, βαμβακερά, βαμβάκι, δερμάτινα, συνθετικά και πολλά άλλα.Ζει και αναπτύσσεται σε μέρη με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

Στα σπίτια κρύβονται και περπατάνε στο πάτωμα, κάτω από κρεβάτια, χαλιά , έπιπλα , ντουλάπες, προτιμούν λεβητοστάσια, σοφίτες, μπάνια και υπόγεια.


Δεν τσιμπάνε, δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όμως μεταφέρουν μικρόβια. Αν υπάρχουν χαρτοκιβώτια μπορούν να κρύβονται σε αυτά. Τα εξετάζουμε προσεκτικά και απομακρύνουμε τα μολυσμένα. Απαραίτητη προυπόθεση για την καταπολέμηση τους σε σπίτια είναι η καλή καθαριότητα από ψίχουλα, νεκρά έντομα, σκόνες και άλλες ακαθαρσίες. Επίσης η απουσία υψηλής υγρασίας. Σε πολυκατοικίες εφαρμόζουμε ψεκασμούς σε λεβητοστάσια, υπόγεια, αποθήκες, κοινόχρηστα μέρη με υγρασία όπως σωληνώσεις και αποχετεύσεις.


Δεν υπάρχει κάποιο φυσικό τέχνασμα ή παγίδες για να απαλλαγείτε από τα ψαράκια με φυσικό τρόπο χωρίς την χρήση εντομοκτόνων. Ξύδι, χλωρίνη, βόρακας, κτλ δεν βοηθούν αρκετά. Η καλή καθαριότητα και η απουσία υγρασίας όπως αναφέραμε και προηγουμένως βοηθούν στην μη εξάπλωση τους.


 Για να κάνετε το σπίτι σας λιγότερο ελκυστικό για αυτά τα έντομα ακολουθήστε τα εξής :


Περιορίστε τις πηγές των τροφίμων τους διατηρώντας τα ξηρά προϊόντα (δημητριακά, σπόρους, ζυμαρικά κ.α) και τις τροφές για κατοικίδια σε αεροστεγή δοχεία.

Καθαρίστε και αφαιρέστε τα χαλιά, καθαρίστε συχνά το δάπεδο με λεπτομέρεια για την αφαίρεση σκόνης και για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των πεσμένων τροφών.

Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση της υγρασίας

Απομακρύνετε χαρτιά και χαρτόνια που μπορούν να αποτελέσουν τροφή για αυτά τα έντομα

Καθαρίστε εξωτερικά τον κήπο σας από ξερά φύλλα, ξύλα, πλάκες και πέτρες

Κλείστε τις ρωγμές στους τοίχους σα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ:ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΜΕ ΨΕΚΑΣΜΟ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

ΜΕ ΥΠΟΚΑΠΝΙΣΜΟ 

ΧΩΡΟΣ:ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ 

ΣΤΟΧΟΣ:ΑΣΗΜΟΨΑΡΟ